@article { author = {M. Mosaad Kamel, Mohamed and Abo El Amiam, Y.A.}, title = {Eco-friendly process for dyeing banana fabrics with curcuma natural dyes.}, journal = {مجلة العمارة و الفنون و العلوم الإنسانية}, volume = {7}, number = {36}, pages = {572-585}, year = {2022}, publisher = {Arab Association for Islamic Civilization and Art}, issn = {2356-9654}, eissn = {2357-0342}, doi = {10.21608/mjaf.2021.61566.2200}, abstract = {Banana fibers have a lot of superior physical and chemical properties which can be used as an excellent raw material for the textiles and packaging industry.Banana, cotton blended woven fabrics were prepared by using different composition and histological structure. (based on three different banana fiber ratios in weft direction (50% banana: 50% cotton, 33.4% banana: 66.6% cotton & 25% banana: 75% cotton) respectively. With three weave structures (plain 1/1, twill 2/2 and satin 4) differ from each other in the float length.The objective of this research is to establish a suitable natural dyeing process for banana woven fabrics, then make a comparison between dyeing behavior of banana fabrics with cotton fabrics. Curcuma dye as an eco-friendly dye was studied to clarify the impact of natural dye with comparative studies of the K/S and over all fastness properties of dyed samples on natural banana/cotton (plain, twill and satin) fabrics. Finally, the dye uptakes and the color fastness behavior of the samples have been investigated with regards to the mordents and fiber ratios and weave structures. Color Testing was conducted to assess the color properties between dyed banana fabrics, and cotton fabrics as well as plain, twill, and satin fabrics. Color measurements were performed by using a Data-color spectrophotometer.Results showed that the banana fabrics can be dyed with Curcuma dye successfully. K/S values of banana samples are higher than cotton samples, irrespective of the nature of the mordant used. K/S values of the simultaneous mordanting acquired the higher values than the pre-mordanting irrespective of the fabric (with plain, twill or satin constructions) used.Color fastness to rubbing, and perspiration properties of blended banana/cotton is better than the cotton.Therefore, cotton dyeing process can be applied for the banana fabrics. Dyeing of banana fiber was carried out with a natural curcuma type of dye, which provided better washing fastness properties than cotton fibers.}, keywords = {Banana,Curcuma,dyeing,fabrics}, title_ar = {صباغة منسوجات الموز بصبغات الکرکم الصديقة للبيئة}, abstract_ar = {تتمتع ألياف الموز بالکثير من الخصائص الفيزيائية والکيميائية الفائقة التي يمکن استخدامها کمواد خام ممتازة لصناعة المنسوجات والتعبئة والتغليف.تم تحضير الأقمشة المنسوجة من مخاليط القطن والموز باستخدام ترکيبات نسجيه ونسب خلط مختلفة. (بناءً على ثلاث نسب خلط من ألياف الموز في اتجاه اللحمة (50٪ موز: 50٪ قطن ، 33.4٪ موز: 66.6٪ قطن و 25٪ موز: 75٪ قطن) على التوالي. مع ثلاثة ترکيبات نسجيه (سادة 1/1 ، مبرد 2 / 2 و ستان 4) يختلفوا عن بعضهم في طول التشييفة.يهدف البحث على کيفية صباغة أقمشة الموز المنسوجة بصبغات طبيعية مناسبة، ثم إجراء مقارنة بين سلوک صباغة أقمشة الموز مع الأقمشة القطنية.تمت دراسة صبغة الکرکم کصبغة صديقة للبيئة لتوضيح تأثير الصبغة الطبيعية من خلال الدراسات المقارنة لـشدة اللون K/S وکذلک على خواص ثبات العينات المصبوغة على أقمشة الموز / القطن الطبيعي ذو ترکيب ( السادة ، والمبرد والستان). حيث تم قياس درجات امتصاص الصبغة ودرجات ثبات اللون للعينات فيما يتعلق بنسب خلط الألياف وعمليات النسج.أظهرت النتائج إمکانية صباغة أقمشة الموز بصبغة الکرکم بنجاح. حيث سجلت قيم شدة اللون K / S لعينات الموز المخلوطة أعلى من شدة لون عينات القطن بغض النظر عن طبيعة الموردنت المستخدم. کما اکتسبت قيم شدة اللون K/S للعينات المعالجة بالموردنت (اثناء عملية الصباغة ) قيمًا أعلى من العينات المعالجة بالموردنت (قبل الصباغة) بغض النظر عن الترکيب النسجي المستخدم (السادة أو المبرد أو الستان).کما وجد ان درجات ثبات اللون للاحتکاک والعرق لعينات (المخاليط الموز / القطن ) أفضل من القطن 100%.لذا يمکن تطبيق عملية صباغة القطن على أقمشة الموز. حيث تم إجراء صباغة ألياف الموز بصبغة الکرکم الطبيعي الصديق للبيئة ، والتي وفرت خصائص ثبات أفضل للغسيل مقارنة بعينات القطن.}, keywords_ar = {موز,صباغة,کرکم,بيئة,منسوجات}, url = {https://mjaf.journals.ekb.eg/article_158980.html}, eprint = {https://mjaf.journals.ekb.eg/article_158980_defa1ac39966dab7edbfbac99b27ddd2.pdf} }